Piotr Solarz
|
Tabela 1*
* Kobata 1994 ** Liczba rodzajów monocukrów w oligosacharydzie. |
Man1-2Man1- | 6 3 | Man1 | ||
Man1-2Man1- | 6 3 | Man1-4GlcNAc1-4GlcNAc-Asn | ||
Man1-2Man1-2Man1- | 2 | Man1 |
GlcNAc1 | Fuc1 | ||||||
Neu-NAc2-6Gal1-4GlcNAc1-6 Neu-NAc2-6Gal1-4GlcNAc1-4 Neu-NAc2-6Gal1-4GlcNAc1-2 | Man1 | 6 3 |
| 4 | | 6 | |||
Man1 | -4GlcNAc1 | -4GlcNAc | -Asn | ||||
Neu-NAc2-3Gal1-4GlcNAc1-4 Neu-NAc2-6Gal1-4GlcNAc1-2 | Man1 |
Man1-6 Man1-3 | Man1 | 6 3 |
|||||
Man1 | -4GlcNAc1 | -4GlcNAc | -Asn | ||||
Neu-NAc2-3Gal1-4GlcNAc1-4 GlcNAc1-2 | Man1 | 4 | | 6 | | ||||
GlcNAc1 | Fuc1 |
-3H2O | ||
-D-ryboza | Furfural |
Istnieją odmiany metody fenolowej jak:
HIO4 |
F |
Tabela 2. (Paulus i Klockow 1996)
Znacznik | Struktura | Długość fali [nm] | Granica wykrywalności [M] |
2-aminopirydyna (2-AP) | 240 | 8*10-6 | |
kwas p-aminobenzowy | 285 | 4*10-6 | |
ester etylowy kwasu p-aminobenzowego | 305 | 2*10-6 | |
p-aminobenzonitryl | 285 | 3*10-7 | |
kwas 8-aminonaftalen- 1,3,6-trisulfonowy (ANTS) | 223 | 5*10-7 |
Oprócz wyżej wymienionych znaczników do znakowania UV używa się takich substancji jak:
Tabela 3. (Paulus i Klockow 1996)
Znacznik | Struktura |
Długość fali wzbudzenia i emisji [nm] | Granica wykrywalności [M] |
kwas 8-aminonaftalen-1,3,6-trisulfonowy (ANTS) | |
(laser He-Cd) 325/520 (laser Ar) 275/520 | 5*10-81*10-9 |
3-(4-carboksybenzoilo)-2-chinolino carboksy aldehyd (CBQCA) | |
(laser Ar) 457/552 | 3*10-9 |
ester sukcynimidylowy 5-karboksytetra-metylorodaminy (TRSE) | |
(laser He-Ne) 543/580 | 5*10-11 |
Oprócz wymienionych w tabeli markerów do znakowania fluorescencyjnego używa się innych związków:
X1 | PN Gaza | |||||||
X2 | Man1 | Z | | ||||||
Y | Man1-4GlcNAc1 | - | 4GlcNAc | - | Asn | |||
X3 | Man1 | |||||||
X4 | endoglikozydaza |
Schemat sekwencjonowania metodą RAAM
(na podstawie katalogu Oxford GlycoSystems 1994) dla N-glikanu
o przykładowej strukturze:
Tabela 4. Przykłady glikozydaz używanych w analizie glikanów (Dwek i wsp. 1993).
Enzym | Oznaczenie EC | Źródło | Specyficzność |
-D-sjalidaza | 3.2.1.18 | Arthobacter ureafaciens Clostridium perfringens Vibrio cholerae wirus Choroby Newcastle | NeuNAc/NeuGc2-->6 > 3, 8 |
-D-galaktozydaza | 3.2.1.23 | jądra wołu Escherichia coli(Conavalia ensiformis) Streptococcus pneumoniae | Gal1-->3 > 4 > 6 |
-D-galaktozydaza | 3.2.1.22 | ziarno kawy | Gal1-->3, 4, 6 |
-N-acetylo- -D-heksoaminidaza | 3.2.1.30 | Canavalia enciformis Streptococcus pneumoniae | Glc(Gal)NAc1-->2, 3, 4, 6 |
-N-acetylo-D-heksoaminidaza | 3.2.1.49 | wątroba kurczaka | GalNAc1--> |
-D-mannozydaza | 3.2.1.24 | Canavalia enciformis Asparagillus phoenicins I | Man1-->2, 3, 6 Man1-->2 |
-D-mannozydaza | 3.2.1.25 | Helix pomatia Achatina fulica | Man1-->4 |
-L-fukozydaza | 3.2.1.51 | Charonia lampas nadjądrza wołu migdały I migdały II | Fuc1-->2, 3, 4, 6 Fuc1-->6 > 2, 3, 4 |
-D-ksylozydaza | Charonia lampas | Xyl1-->2 |
Tabela 5. Struktura oligosacharydów 1--12 i ich zachowanie w lektynowej
seryjnej chromatografii powinowactwa; rozmiar kolumny:
0.7cm * 2.6cm. (Glycobiology 1993 s. 316, edy. Minoru Fokuda i Akira Kobata,
Oxford University Press, New York)
N | Struktura | |||||||||||||||||||
Con A | DSA | E4-PHA (20oC) | E4-PHA (4 oC) | L4-PHA | ||||||||||||||||
1 |
| |||||||||||||||||||
+a | - | - | - | - | ||||||||||||||||
2 |
| |||||||||||||||||||
+ | - | - | r | - | ||||||||||||||||
3 |
| |||||||||||||||||||
+ | - | - | r | - | ||||||||||||||||
4 |
| |||||||||||||||||||
+ | +b | - | - | - | ||||||||||||||||
5 |
| |||||||||||||||||||
+ | + | - | r | - | ||||||||||||||||
6 |
| |||||||||||||||||||
- | - | r | r | - | ||||||||||||||||
7 |
| |||||||||||||||||||
- | r | - | r | - | ||||||||||||||||
8 |
| |||||||||||||||||||
- | r | r | r | - | ||||||||||||||||
9 |
| |||||||||||||||||||
- | + | - | r | - | ||||||||||||||||
10 |
| |||||||||||||||||||
- | + | r | r | - | ||||||||||||||||
11 |
| |||||||||||||||||||
- | + | - | - | r | ||||||||||||||||
12 |
| |||||||||||||||||||
- | + | - | - | r |
Tabela 6. (Glycobiology 1993 s. 249, edy. Minoru Fokuda i Akira Kobata, Oxford University Press, New York)
Oligosacharyd | |||||||||||||||||||||||||||||
Lektyna | Gęstość wiązania | Hapten | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Conavalia ensiformis (Con A) | 15 mg/ml | -metyloglukoza (10 mM) | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Conavalia ensiformis (Con A) | 15 mg/ml | -metylomannoza (100mM) | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Conavalia ensiformis (Con A) | 15 mg/ml | -metylomannoza (100mM) | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Lens culinarisPisum sativum (lektyna z grochu) | 15 mg/ml | -metylomannoza (100mM) | |||||||||||||||||||||||||||
Lens culinarisPisum sativum (lektyna z grochu) | 15 mg/ml | -metylomannoza (100mM) | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Phaseolus volgaris(L4PHA) | 10 mg/ml | GalNAc (0.4 M) | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Phaseolus volgaris(L4PHA) | 10 mg/ml | GalNAc (0.4 M) | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Phaseolus volgaris(L4PHA) | 10 mg/ml | GalNAc (0.4 M) | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Phaseolus volgaris(L4PHA) | 8 mg/ml | mieszanina N,N"-di-N-acetylochitobiozy i N,N",N""-tri-N-acetylkochitotriozy | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Lycopersicon esculentum (lektyna z pomidorów) | 8 mg/ml | mieszanina N,N"-di-N-acetylochitobiozy i N,N",N""-tri-N-acetylkochitotriozy | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Lycopersicon esculentum (lektyna z pomidorów) | 15 mg/ml | mieszanina N,N"-di-N-acetylochitobiozy i N,N",N""-tri-N-acetylkochitotriozy | |||||||||||||||||||||||||||
n = 0,1 i >2 | |||||||||||||||||||||||||||||
Datura stramonium(DSA) | 15 mg/ml | mieszanina N,N"-di-N-acetylochitobiozy i N,N",N""-tri-N-acetylkochitotriozy | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Maackia amurensis (MAL lub MAM) | 10 mg/ml | Laktoza (100 mM) | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Sambucus nigra aglutynina (SNA) | 10 mg/ml | Laktoza (100 mM) | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Griffonia simplicifolia (I-B4; GS-I-B4) | 15 mg/ml | Rafinoza (100 mM) | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Helix pomatia aglutynina (HPA) | 5 mg/ml | GalNAc (10 mM) | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Ricinus communis aglutynina (RCA-I) | 20 mg/ml | Laktoza (100 mM) | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Wisteria floribunda aglutynina (WFA) | 10 mg/ml | GalNAc (50 mM) | |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Ulex europaesus I (UEA-I) | 10 mg/ml | Fuc (100 mM) |
ConA- | lektyna z kanawalii mieczoksztaltnej (Canavalia ensiformis) |
D- | deuter |
Da- | dalton |
Fuc- | fukoza |
Gal- | galaktoza |
GalNAc- | N-acetylogalaktozoamina |
Glc- | glukoza |
GlcNAc- | N-acetyloglukozoamina |
HPLC- | High Performance Liquid Chromatography |
HPAEC- | High Performance Anion Exchanege Chromatography |
IR- | promieniowanie podczerwone |
Man- | mannoza |
NeuAc- | kwas N-acetyloneuraminowy |
SDS- | sól sodowa kwasu dodesylosulfonowego |
Xyl- | ksyloza |